Leasingguide

Hvad er restværdi ved leasing?

På en finansiel leasingaftale forpligter du dig til at henvise køretøjets restværdi til en tredjepart. Den finansielle leasingform er oftest set på leasing af brugte biler, og anvendes som et alternativ til det traditionelle billån. Restværdien er et af de vigtige punkter, for at du får en god leasingaftale.

Kender du din leasingbils indkøbspris?

Når leasingaftalen indgås kender du alle dine forpligtelser og vilkår på forhånd. Du kender din udbetaling, din månedlige leasingydelse og køretøjets restværdi ved endt leasingperiode. Vi vurderer at en bil som regel skal afskrive omkring 20% per år. Men hvad hvis bilens værdi ved leasingstart er for høj? Kender du overhovedet bilens værdi?

Du kender kun din restværdi. Restværdien er køretøjets nedskrevet værdi efter du har kørt leasing i en periode – eksempelvis 12, 24 eller 36 måneder. Men hvordan kan du forholde dig til hvad din restværdi skal være efter 12, 24 eller 36 måneder?

Når du tegner en leasingaftale, er det vigtigt at du kender bilens startværdi ved leasingaftalens indgåelse. Afsøg markedet i eksempelvis Tyskland, og find sammenlignelig biler. Det kan give dig en indikation af, hvad startværdien skal være. Spørg altid ind til denne værdi, for at vurdere om din restværdi i sidste ende holder stik.

Ved du hvor meget bilen skal afskrive i din leasingperiode?

For at få en realistisk restværdi, skal du kende startværdien. Restværdien som du i sidste ende hæfter for, kan være svær at spå. At “gætte” og aftale en restværdi, kan blive endnu sværere ved en længere leasingperiode. Det er nogle parameter der gør udslag i afskrivningen bilens.

Vi har samlet nogle punkter, som du skal tage med i din betragtning og vurdering når du aftaler restværdien.

  • Vurdér din årlige kilometerkørsel
  • Vurdér bilens alder, og dens seneste års afskrivninger
  • Vurdér markedet for netop din bil
  • Se tendenser i bilbranchen (Er din bil stadig populær når leasingaftalen udløber?)

Disse spørgsmål bør eventuelt drøftes med din leasingrådgiver eller konsulent. Derved kan I i fællesskab opnå den bedst mulige leasingaftale for dig.

Hvorfor ikke altid have en lav restværdi?

Det er altid tiltrækkende at have så lave ydelser på ens leasingaftale som muligt.

En lav restværdi nedsætter risikoen for en efterregning ved leasingudløb. Konsekvensen ved at sænke sin restværdi er, at beløbet som sænkes, i stedet skal findes i enten en engangsydelse/udbetaling eller i den månedlige leasingydelse.

Så sænker du restværdien med eksempelvis 15.000 kr., vil dine andre ydelser stige tilsvarende.

Finansiel leasingaftale

Få den korrekte rådgivning

Vi mener ikke at det bør forventes af kunden, at vedkommende kender bilmarkedet, kender afskrivningsprofiler eller kender bilens popularitet.

Det er et ansvar der lægger hos leasingselskabet og dens rådgivere, at give den korrekte vejledning. Oftest ses der, at en lav månedlige leasingydelse er for tiltrækkende, og straffer derfor restværdien med en uhørt høj værdi. I disse tilfælde vil kunden sidde tilbage med en efterregning efter endt leasing.

At kender mekanismerne i en branche kræver mange års erfaring. Vi rådgiver professionelt vores kunder, ud fra bedste overbevisning om hvad der er realistisk eller ej.

Vi har som leasingselskab ingen interesse i, at tilbyde en høj restværdi, da det sætter vores egen og kundens risiko på spil.
Vores bedste råd er; spørg din billeverandør om han vil indestå for restværdien, og hvis ikke – hvorfor skulle du som kunde så?

Kim sidder i bil

FAQ

Ofte stillede spørgsmål til restværdi ved leasing