Beskatning af fri bil

Når du erhvervsleaser en bil kan du også bruge den til privat kørsel. Hvis du gør det skal du som medarbejder beskattes af fri bil.

Kontakt os ved spørgsmål

Beregn beskatning af fri bil

Beskatningsgrundlaget bliver regnet ud fra en procentdel af bilens værdi + et miljøtillæg. Bilens værdi tager afsæt i dens alder og procentdelen afhænger af, hvor høj køretøjets værdi er.

Indregistrerede biler under 3 år:
Beskatningen bliver beregnet ud fra nypris og ekstraudstyr. Dette tal kan man finde frem til ved at tage udgangspunkt i prisen på en fabriksny bil samt bilens ekstraudstyr.

Indregistrerede biler over 3 år:
Beskatning ud fra handelsværdien samt bilens anskaffelsesværdi. Her kan lignende udbudte modeller også have betydning for, hvad din beskatning kommer til at ligge på.

 

Kort fortalt
Beskatningen kan være forskellig, alt efter hvordan markedsforholdene er. Med beregneren til højre kan du lave en ca. beregning, men vi vil selvfølgelig anbefale du har det præcise tal som skal bruges til udregningen. Miljøtillæg er ekskl.

Til beskatning (Ekskl. miljøtillæg)
 

Udregningen og miljøtillæg

Hvis firmabilen er højst 300.000 kr. værd, skal du betale firmabil beskatning af 25 % af værdien plus et miljøtillæg

Hvis firmabilen er mere end 300.000 kr. værd, så skal du betale skat af 25 % af de første 300.000 kr. og 20 % af det resterende beløb plus et miljøtillæg.

Den skattepligtige værdi beregnes dog af mindst 160.000 kr.

Denne beskatning skal anvendes i bilens første 36 måneder. Derefter nedsættes den skattemæssige værdi til 75 % af bilens nyvognspris, dog igen som minimum 160.000 kr.

Miljøtillægget bliver tillagt den skattepligtige værdi. Tillægget svarer til den årlige ejerafgift, med mindre bilen ikke er omfattet reglerne for ejerafgift. Hvis dette er tilfældet udgør miljøtillægget den årlige vægtafgift for bilen.

Undgå beskatning af fri bil

Spørgsmålet er om man kan undgå beskatning af fri bil? Og det kan man godt. Selvfølgelig er der nogle andre faktorer man skal være opmærksom på.

Du bør se nærmere på splitleasing for at undgå beskatning. Med splitleasing betaler du kun for den procentdel af bilens omkostninger der er forbundet med privatkørsel. 

 

Fordelen er større jo mere du bruger bilen til erhvervskørsel. Så hvis du fx kører 70 % erhvervskørsel og 30 % privatkørsel, så sparer din virksomhed 30 % i forhold til almindelig erhvervsleasing, men du sparer til gengæld beskatningen og betaler du de 30 %.

Der er en del at spare, hvis man ser på sit forbrug samt vælger den rette bil til formålet.

 

Få udbetalt kørselspenge

Hvis du er virksomhedsejer, eller erhvervsleasing/splitleasing bare ikke er en mulighed der hvor du arbejder, så kan du få udbetalt kørselspenge.

Privatleasing er en alternativ løsning, hvis du bruger bilen arbejdsmæssigt. Hvis du bruger bilen til at køre ud til kunder, eller på anden vis på arbejde, så kan du få udbetalt kørselspenge. Som virksomhedsejer, kan du udbetale disse penge til dig selv, og derefter trække dem fra i SKAT.

Ved at privatlease en bil har du andre fordele end fx erhvervsleasing, som kan begrænse dit private kørsel lidt. Du råder mere over bilen, og kan ved hjælp af fx operationel leasing sikre dig fuld budgetsikkerhed, så du ikke risikere nogle uforudsete udgifter. Du kan også vælge finansiel leasing, som gør det mere fleksibelt og billigere for dig.