Bilafgiftsberegning

Komplet guide til korrekt beregning af bilafgifter

Værdifastsættelse af køretøjer er et skøn, men…

Der er nogle helt klare retningslinjer og vejledninger du skal følge når du vurderer en handelspris på et køretøj. Jo mere struktureret og systematiseret du er, desto lettere har du ved opgaven. Vi ser stadig i midten af 2022, bilforhandlere som nedskriver deres beregninger med kuglepen på et blank stykke A4-ark. Jo jo, det kan da stadig lade sig gøre, men vi kan vidst også hurtigt blive enige om, at det hverken fremmer ensartethed og udviser seriøsitet – for slet ikke at tale om respekten om at betale korrekte skatter og afgifter. Vi vil i denne guide hjælpe jer med selve udregning, opmærksomhedspunkter og eventuelt layout til jeres næste afgiftsberegning.

Når man har sagt A må man også sige B

Vi sidder dagligt og beregner mere end 100 køretøjers handelspriser. Det kan vi fordi vi har vores systemer på plads. Vi mener det er en meget vigtig forudsætning, at have god struktur og gode systemer på plads, når vi trods alt bevæger os i et af landets højest beskattede områder.

Guide, men husk den skønsmæssige vurdering

Nedenstående guide er et eksempel på, hvordan en udregning af en helt almindelig bil kan foretages. Den følger Motorstyrelsen vejledninger, og dens juridiske vejledning. Vejledninger står dog ikke alene, da en dygtig værdifastsætter ligeledes skal have et markedsindblik og et godt overblik over de forskellige bilmodeller og udstyrskoder.

Husk objektiviteten i enhver afgiftsberegning

Når du som bilforhandler udregner registreringsafgifter, er det yderst vigtigt at være så objektiv som muligt. En lille snus af subjektivtet, kan hurtig resulterer i en for lav registreringsafgift, som i sidste ende betyder reguleringer. Det er en af de udfordringer, som ikke ligger hos os da vi er uvildige i enhver af jeres bilhandler, men det er et punkt som I selv skal være opmærksomme på.

Vi sidder altid klar med en hjælpende hånd eller et godt råd

Guiden her følger ét eksempel, og der kan komme langt flere aspekter i en handelsprisberegning end hvad der beskrives her. Skulle du alligevel sidde tilbage med tvivlsspørgsmål, så må du endelig ikke tøve med at kontakte vores TAX-team, som består af 5 dygtige værdifastsættere. De kan fanges på tax@danskmotorfinans.dk eller på telefon 70261515.

Rigtig god fornøjelse med guiden og dine værdifastsættelser.

Regnemaskine og lille bil

1. Valg af annoncer

Når du udvælger dine annoncer skal dit første fokus være, at lave en korrekt udsøgning af bilmarkedet. Søg på den eksakte model med sammenlignelig motor og eventuel udstyrsvariant. Laver du en for bred søgning, har du ikke de mest sammenlignelige køretøjer med fra markedet, og derfor vil dit udgangspunkt fra starten blive skævt.

Vores søgning: Audi A6 40 Sport, årgang 2019-2020, automatgear, kilometerstandsinterval 50.000 til 120.000 km.

Billigst bil

2. Reguleringer og annoncefradrag

Efter vores annoncevalg, sidder vi nu tilbage med 5 køretøjer, der danner grundlag for vores Handelsprisniveau. Handelsprisniveauet forklarer vi senere, men det kort sagt markedsniveauet før de lovpligtige tillæg og fradrag til den endelige handelspris.

Vi skal nu have identificeret de fem annoncer efter bedste evne, og reguleret pris, årgang og kilometer ind, så det matcher vores køretøj. Eksemplet nedenfor viser hvordan vi regulerer i to af annoncerne. Der skal selvfølgelig reguleres i samtlige annoncer.

Vi skal som resultat stå tilbage med en gennemsnitlig kilometerstand, en gennemsnitlig udsalgspris, og et gennemsnit af annoncerne nedskrevet ekstraudstyrspris.

Pris på Audi A6 40 TDi Sport Avant S-tr. 5d

Nedskrivning af udstyr

Når vi skal nedskrive udstyret på annoncerne, kan vi se bort fra dele af udstyret. Af fradragsberettiget ekstraudstyr kan nævnes:

 • Genstande med nyværdi under 10.000 kr. inklusiv afgift
 • Aluminiumsfælge
 • Almindeligt radio- og HiFi-udstyr, navigation mv. (Kun værdien over 30.000 kr. pr. udstyrsdel medregnes)
 • Trækkrog
 • Mobiltelefonudstyr
 • Diverse sikkerhedsudstyr
ikon flueben

Nedskrivning af udstyr

Når vi skal nedskrive udstyret på annoncerne, kan vi se bort fra dele af udstyret. Af fradragsberettiget ekstraudstyr kan nævnes:

 • Genstande med nyværdi under 10.000 kr. inklusiv afgift
 • Aluminiumsfælge
 • Almindeligt radio- og HiFi-udstyr, navigation mv. (Kun værdien over 30.000 kr. pr. udstyrsdel medregnes)
 • Trækkrog
 • Mobiltelefonudstyr
 • Diverse sikkerhedsudstyr

3. Handelsprisniveauet

Når vi har identificeret annoncerne og lavet vores reguleringer med tillæg og fradrag, skal vi finde gennemsnittet af annoncerne på henholdsvis den beregnede handelspris, den beregnede kilometerstand og den beregnede udsalgspris.

Disse tre elementer skal senere bruges i vores samlede Handelsprisberegner.

Priser på bil

4. Handelsprisberegneren

Den skønsmæssige del af værdifastsættelsen er mere eller mindre overstået, og tilbage står vi med en Handelsprisberegner, som skal tage de sidste skrift mod en endelig handelspris, som i sidste ende giver resultatet af den endelige registreringsafgift.

Handelsprisberegnerens tillæg og fradrag beregnes altid ud fra handelsprisniveauet, som var den gennemsnitlige handelspris ud fra de valgte annoncer. Den gennemsnitlige handelspris ses i punkt 3 – handelsprisniveauet.

Handelspris beregning

Opmærksomhedspunkter

Ovenstående beregning er yderst vejledende, og kan ikke anvendes til dokumentation for beregning af registreringsafgifter overfor Motorstyrelsen. Vi henviser særligt til Motorstyrelsens egne vejledninger i nedenstående afsnit – Vejledninger.
Ovenstående beregning er yderst vejledende, og kan ikke anvendes til dokumentation for beregning af registreringsafgifter overfor Motorstyrelsen. Vi henviser særligt til Motorstyrelsens egne vejledninger i nedenstående afsnit – Vejledninger.

Denne guide forudsætter at du som selvanmelder eller afgiftsberegner, har adgang til diverse systemer og bilportaler, der kan give dig den nødvendige indsigt i markedet. For optimal afgiftsberegning anbefaler vi dig at have følgende systemer på plads, før du bevæger dig ud i værdifastsættelse af køretøjer på et professionelt niveau:

ikon pletskud

Vejledninger

Når du værdifastsætter køretøjer, kan det være uoverskueligt at gennemlæse registreringsafgiftsloven. I stedet anbefaler vi, at anvender Motorstyrelsen juridiske vejledninger.

Motorstyrelsen udsender jævnligt opdateret vejledning, som du som afgiftsberegner, altid skal være ajourført med.

Fastsættelse af brugte køretøjer (Juridisk vejledning)

Fastsættelse af nye køretøjer (Juridisk vejledning)

Værdifastsættelse af køretøjer