Hvad er restværdi ved leasing?
Restværdi spiller en central rolle i en finansiel leasingaftale, hvor du som kunde forpligter dig til at anvise en tredjepart til at overtage bilen til restværdien ved leasingperiodens udløb. Denne leasingform bruges ofte til køb af brugte biler og fungerer som et alternativ til traditionelle billån. Det er vigtigt at kende restværdien på forhånd for at sikre en fordelagtig og gennemsigtig leasingaftale.
Kender du din leasingbils startværdi?
Når du indgår en leasingaftale, er det afgørende, at alle vilkår og forpligtelser er klart defineret fra starten. Du bør have fuldt overblik over din udbetaling, den månedlige leasingydelse og den forventede restværdi af bilen ved leasingperiodens udløb. En bil afskrives typisk med ca. 20 % om året, men hvad sker der, hvis bilens værdi ved leasingaftalens start er sat for højt? Er du sikker på, at den stemmer overens med den reelle markedsværdi?
Restværdien – altså bilens nedskrevne værdi efter fx 12, 24 eller 36 måneder – er en vigtig faktor i leasingaftalen. Men hvordan sikrer du dig, at den er realistisk i forhold til markedet?
En god start er at undersøge bilens markedsværdi ved leasingaftalens begyndelse. Det kan være en fordel at kigge på sammenlignelige modeller i f.eks. Tyskland for at få en indikation af den reelle startværdi. Ved at være opmærksom på dette kan du bedre vurdere, om den fastsatte restværdi svarer til bilens faktiske markedsværdi ved leasingperiodens afslutning.
Hvordan vurderer du afskrivningen på din leasingbil?
For at få en realistisk restværdi skal du først kende bilens startværdi. Restværdien, som du hæfter for, kan være vanskelig at forudsige, og det kan være endnu sværere at finde en passende restværdi ved længere leasingperioder. Der er flere faktorer, der påvirker bilens afskrivning, og her er nogle af de vigtigste at overveje:
- Vurdér din årlige kørsel
- Tjek bilens alder og de seneste års afskrivning
- Undersøg markedet for netop din bil
- Overvej tendenser i bilbranchen (Er din bil stadig populær, når leasingaftalen udløber?)
Disse spørgsmål bør du tage op med din leasingrådgiver eller konsulent. Sammen kan I finde den bedste løsning og sikre en leasingaftale, der giver dig økonomisk tryghed.
Hvorfor vælge en lav restværdi?
Det kan være fristende at vælge en lav restværdi for at minimere risikoen for en efterregning ved leasingaftalens udløb. Men en lav restværdi betyder samtidig, at den besparelse, du opnår her, i stedet skal dækkes gennem enten en højere engangsydelse eller en større månedlig leasingydelse.
For eksempel: Hvis restværdien sænkes med 15.000 kr., vil dine månedlige udgifter stige tilsvarende. Det er derfor vigtigt at finde den rette balance, så du undgår uventede omkostninger og sikrer en økonomisk fordelagtig leasingaftale.
Få korrekt rådgivning
Som kunde kan det være svært at gennemskue bilmarkedet, afskrivningsprofiler og en bils popularitet. Derfor er det leasingselskabets ansvar at vejlede dig korrekt. Mange fristes af lave månedlige leasingydelser, men dette kan resultere i en urealistisk høj restværdi – og i sidste ende en ubehagelig efterregning.
Leasing kræver indsigt og erfaring. Hos Dansk Motor Finans rådgiver vi ud fra mange års branchekendskab og sikrer, at restværdien afspejler bilens reelle markedsværdi. Vi har ingen interesse i at sætte restværdien kunstigt højt, da det øger både din og vores risiko.
Vores bedste råd er: Spørg din billeverandør, om de vil stå inde for restværdien, og hvis ikke – hvorfor skulle du som kunde så gøre det?