Hvad er leasing?

Leasing er en finansieringsform, som et alternativ til almindelig billån. Leasing handler oftest om at beholde fleksibiliteten i virksomheden eller i ens privatøkonomi.

Hvad består leasingaftalen af?

Når du leaser en bil hos Dansk Motor Finans, ejer vi bilen, og du har brugsretten i en aftalt periode og med et aftalt antal kilometer inkluderet. Du betaler en engangsydelse ved aftalens opstart, og derefter et aftalt månedligt beløb i en periode på op til 36 måneder.

Ved leasingstart beregner vi en forventet restværdi på bilen efter endt leasingperiode. Det er denne værdi, bilen gerne skulle ramme, når aftalen udløber – og er den værdi, du som leasingtager oftest selv hæfter for når aftalen udløber. Restværdien har stor betydning for den månedlige leasingydelse, da en høj restværdi sænker den månedlige ydelse betydeligt.

Det er derfor vigtigt, at værdien er fastsat realistisk, så du ikke står i sidste ende med en bil, der er mindre værd end antaget.

Når vi indgår en leasingaftale vil der være aftalt, hvem der hæfter for bilens restværdi. Er det leasingtageren selv, skal denne anvise en køber til bilen ved udløb af aftalen.

Hvad er privatleasing og erhvervsleasing?

Mange stiller sig selv det spørgsmål "hvad er leasing egentlig". Der er forskel på om du er privatperson eller medarbejder i en virksomhed og gerne vil lease en bil. Der er en række fordele alt efter hvilken løsning du vælger. Her kan du læse lidt om de forskellige leasingtyper:

Flexleasing

Leasing og flexleasing bruges ofte i flæng, og dækker inden for bilbranchen det samme. Flexleasing betyder, at du betaler 0,5 % af den vurderede afgift i en aftalt periode, i stedet for at betale 180 % i fuld afgift.

Man leaser altså en bil uden afgift, og du betaler kun registreringsafgift for den periode, hvor bilen er på danske plader. Det betyder desuden, at du betaler en forholdsmæssig månedlig registreringsafgift via din leasingydelse.

Satserne for registreringsafgiften er bestemt fra SKATs side, og er ikke noget vi som leasinggiver kan justere ved. Registreringsafgiften falder mærkbart når bilen er ældre end 36. mdr., hvilket er grunden til, at vi udbyder brugtvognsleasing af velholdte biler med et højt udstyrsniveau.

Splitleasing

Du kan indgå en aftale om splitleasing mellem dig og din arbejdsplads, hvis du har et privat kørselsbehov som ikke overstiger 35% af det samlede kørselsbehov i aftalen. Fordelen ved splitleasing er, at du kun betaler for og beskattes af det omfang du bruger bilen privat.

Ved splitleasing laves en aftale med en privat og en erhvervsdel, hvor alle udgifter deles forholdsmæssigt mellem virksomhed og ansat. Kørslen registreres dagligt i en fordelingsnøgle.

Sæsonleasing

Grundprincippet i flexleasing er, at du betaler afgift månedsvis. Med en sæsonleasingaftale betaler du ydermere kun afgift i de måneder, hvor du rent faktisk benytter køretøjet.

Ønsker du fx at køre i cabriolet fra april til september, laves der en leasingaftale på 6 aktive og 6 passive måneder. I passivperioden pilles pladerne af, og der tegnes en stilstandsforsikring. I passivperioden betales der ikke registreringsafgift og grøn afgift, hvorfor den samlede ydelse på årsbasis er lavere end ved normal leasing.

Du bestemmer selv, om bilen skal opbevares hos os eller dig selv i passivperioden.

Hvad med restværdien?

Restværdi (også kendt som scrap-værdi) består af det beløb, som bilen skal videresælges til efter endt leasingperiode. Restværdien skal afspejle markedsprisen så realistisk som muligt, så man ikke står med en uventet ekstraregning, efter leasingaftalen ophører .

Dette er ekstra vigtigt for dig, der selv ønsker at hæfte for restværdien, eller som har en leasingaftale hos en leverandør, som kun tilbyder finansiel leasing.
Vi siger at tommelfingerreglen er cirka 20% om året i afskrivning. Man kan derefter styrer sin månedlige leasingydelse, ud fra hvor meget man tør at gå på kompromis eller eventuelt have en højere engangsydelse/udbetaling.

For at vide hvor meget der afskrives, skal du kende bilens nuværende indkøbspris. Når du har estimeret bilens nuværende pris, kan du sammenligne den med markedspriserne. Dem finder du fx på www.mobile.de.

Vær opmærksom på, at markedspriserne som oftest bliver vist ekskl. moms. Vil du minimere værditabet fra start af, kan du vælge at gå efter modeller, som har større sandsynlighed for at bevare værdien.
Gå derfor efter biler med klassiske farvekombinationer fx sort/sort. Atypiske farver taber hurtigere værdi.

Har du helt styr på dit kørselsmønster, kan du også bruge denne indsigt til at forebygge værditabet fra start af.
For en bil, som har kørt 30.000 km, kan som oftest sælges hurtigere og for mere end en bil af samme model, som har kørt 130.000 km.

Hvilke udgifter kan du forvente?

Alt efter hvilken leasingtype du vælger, er der nogle udgifter man skal være opmærksom på.

Hvis du fx vælger splitleasing skal du ikke betale beskatning af fri bil, men til gengæld deles alle udgifter blandt medarbejderen og virksomheden.

Du kan typisk forvente en udbetaling ved leasingaftalens indgåelse. Herefter er der et månedlig afdrag, som afhænger af den udbetaling fra start af og bilens pris, mm.

Man kan vælge en række tillægsprodukter som fx ansvar- og kaskoforsikring eller tilbagekøbsgaranti.

Operationel / Finansiel leasing

Der findes to leasingformer, som man skal være opmærksom på – Operationel leasing og finansiel leasing.

Begge leasingformer har deres fordele, som man burde kende til før man beslutter sig hvilken leasingform man skal vælge.

Er man til større budgetsikkerhed, mindre hæftelse, begrænset kørselsmønster, så skal man vælge operationel leasing. Her er udgifterne nøje medregnet i leasingaftalen, så der vil ikke komme nogle uforudsete udgifter. Leasingformen er dermed også dyrere.

Ønsker man større frihed er finansiel leasing det rigtige valg. Her får du brugsretten over bilen, dvs. det står dig frit for hvor mange kilometer du kører årligt, og du indestår selv for reparationer, service, mm. Når bilen skal sælges, skal du selv anvise en køber. Ved salg til tredje part skal denne have et CVR. nr. Man hæfter også selv for restværdien, derfor er det en god ide, at føre regnskab med sit kørselsmønster.

Har du spørgsmål til hvilken leasingmodel du skal vælge? Vi står klar til at rådgive dig ifht. dine behov.