Erhvervsleasing og beskatning af fri bil
Medarbejdere med højt kørselsbehov får ofte en firmabil til både arbejde og privat brug. Dette medfører beskatning af fri bil, mens virksomheden dækker alle omkostninger.
I denne beregner kan du se den faktiske udgift for beskatning af fri bil.
Hvis din virksomhed leaser en bil til dig, bliver du beskattet af fri bil. Det betyder, at der hver måned tillægges en skattepligtig værdi til din bruttoløn.
Beskatningen afhænger af bilens beskatningsværdi, ejerafgift samt om bilen er over eller under 36 måneder gammel.
Leasingafgifter kan fratrækkes i skat og fungerer som almindelige driftsomkostninger i virksomheden. Der er derfor fulde skattemæssige fordele ved en erhvervsleasingaftale.
Leasing giver også lavere likviditetsudlæg i forhold til moms. Virksomheden skal ikke investere i bilens fulde pris og undgår at lægge 25 % moms ud på én gang. I stedet fordeles momsen løbende over leasingperioden, i takt med betalingerne.
I en erhvervsleasingaftale kan din virksomhed få delvist momsfradrag baseret på køretøjets registreringsafgift. Der er specifikke betingelser for at opnå dette fradrag.
Momsfradraget bliver beregnet ud fra om køretøjet er over eller under 36 måneder, med følgende formel:
Bilens registreringsafgift: kr. 200.000,-
De første 36 måneder: 200000 * 0,02 * 0,25 = 1.000,-/måned
Herefter: 200000 * 0,01 * 0,25 = 500,-/måned.
Reglerne om beskatning af fri bil er ændret pr. 1. juli 2021, og har (indtil 2025) udsigterne til stigende satser, som påvirker din beskatning af fri bil.
Fra 1. juli 2021 gælder følgende regler:
Satser vil stige/falde frem til 2025 hvor de begge ender på 22,5% Det betyder, at biler med et beskatningsgrundlag over 600.000,- stiger, mens biler under 600.000,- vil falde.
Ovenpå selve beskatningen, påregnes et miljøtillæg. De gældende regler frem mod d. 1. juli 2021, består af et tillæg på 150% af bilens ejerafgift. Dette tillæg stiger markant mod 2025, hvor den vil ende ud i et tillæg på 700% af bilens ejerafgift.
Helt konkret betyder dét, at hvis et køretøj har en årlig ejerafgift i dag på kr. 5.000,-, vil miljøtillægget frem til d. 1. juli 2021, være kr. 7.500,-. I 2025 vil dette tillæg stige til kr. 35.000,-.
Herudover kommer der en løbende forhøjelse af selve ejerafgiften. Er du i tvivl om hvor meget ejerafgift der er på netop dit køretøj, så kan du besøge Motorstyrelsens vægtafgifts-beregner her.
Beskatningsgrundlaget for køretøjer er deres bogførte værdi, undtaget nye biler, plus anskaffelsesomkostninger som levering og import. Dette påvirker medarbejderes skat.
Den skattepligtige værdi vises som “ekstra løn” på lønsedlen. Beregningen følger nye regler for fri bilbeskatning.
Vores eksperter står klar til at besvare dine spørgsmål om beskatning af fri bil og hjælpe dig med at finde den rette firmabil. Vil du have overblik over beskatningen og den bedste løsning? Kontakt os i dag og lad os gøre det nemt for dig!
Kontakt os
Vi svarer inden for 24 timer
Beskatningen af fri bil beregnes ud fra bilens beskatningsværdi, som afhænger af nyvognsprisen, ejerafgiften og om bilen er over eller under 36 måneder gammel. Beløbet lægges til din bruttoløn og beskattes som almindelig indkomst.
Ja, du kan undgå beskatning ved kun at bruge bilen til erhvervsmæssig kørsel. Hvis bilen også bruges privat – selv lejlighedsvis – vil den blive betragtet som en fri bil og dermed være skattepligtig.
Virksomheden dækker alle omkostninger til leasing, forsikring, service og brændstof i forbindelse med firmabilen. Beskatningen påvirker dog medarbejderens løn, da værdien af fri bil beskattes som en del af indkomsten.
Ja, beskatningen afhænger af bilens værdi. En bil med lavere beskatningsværdi vil reducere din månedlige skattebyrde. Vi kan hjælpe dig med at finde den rette bil, der passer til dine behov og din økonomi.